Over aannames, grenzen en het doel van écht netwerken op LinkedIn.
Recent kreeg ik een interessante reactie op een connectieverzoek dat ik via LinkedIn verstuurde. Zoveel als ik kan stuur ik een korte introductie mee over wie ik ben en wat ik doe, iets dat ik belangrijk vind, omdat ik niet klakkeloos connectieverzoeken stuur. De reactie? Kort samengevat:“Dank, maar ik zie geen gedeelde interesses en vermoed dat je klanten zoekt. Ik zit bijna aan de 30.000 connecties, dus ik weiger je uitnodiging. Voel je vrij om me te volgen.” Hoewel de toon beleefd bedoeld was, zat er een aanname in die ik vaker tegenkom .. het idee dat iemand op LinkedIn connecties benadert uitsluitend om iets te verkopen.
En daar wil ik toch wel wat over kwijt.
LinkedIn is geen marktplaats, maar ook geen gesloten club. LinkedIn is bij uitstek een platform voor verbinding, samenwerking, kennisdeling en zichtbaarheid. Natuurlijk zijn er mensen die het gebruiken voor sales, en daar is niets mis mee mits het transparant gebeurt. Maar niet iedereen die connectieverzoeken stuurt, is op zoek naar klanten. Sommige mensen, zoals ik, bouwen actief aan hun netwerk, zoeken gelijkgestemden, leveranciers voor relaties, willen inspireren of simpelweg zichtbaar zijn binnen hun vakgebied of missie. Door bij voorbaat te oordelen, ‘je zal wel iets van me willen,’ missen we de kans op waardevolle, onverwachte verbindingen.
De 30.000-connectiegrens: een reminder voor reflectie.
Voor wie het niet wist [en ik ben er één van], LinkedIn kent inderdaad een maximum van 30.000 connecties. Daarna kun je alleen nog gevolgd worden. Dit betekent dat sommige mensen selectiever moeten zijn in wie ze accepteren .. begrijpelijk. Echter dan is het wél de moeite waard om stil te staan bij de manier waaróp je mensen afwijst. De manier waarop je een uitnodiging beantwoordt zegt vaak meer over jou dan over de ander. Wil je écht ruimte houden voor mensen die ‘waarde’ toevoegen aan jouw netwerk? Overweeg dan eens om regelmatig kritisch naar jouw connectielijst te kijken. Wie past er nog bij jouw huidige doelen? Wie blijft jou inspireren? Netwerkonderhoud is óók een vorm van professioneel leiderschap.
Verbinding begint met openheid, niet met aannames.
Mijn uitnodiging werd geweigerd omdat de ander aannam dat ik iets kwam ‘halen’. En dat terwijl ik niet op zoek was naar klanten, maar simpelweg mijn netwerk wil uitbreiden met interessante mensen. Zo’n reactie roept bij mij de vraag op: ‘Hoe vaak sluiten wij mensen buiten op basis van onze eigen vooroordelen of veronderstellingen?’ Het doet denken aan die oude uitdrukking: “Don’t judge a book by its cover.” Of in dit geval: “Don’t judge a connection by their intro.”
Tot slot: kiezen om te volgen, of te verbinden?
De suggestie om ‘dan maar te volgen’ vond ik ironisch. Waarom zou ik iemand volgen die overduidelijk niet geïnteresseerd is in mij of mijn verhaal? Verbinden is tweerichtingsverkeer. En net als in het echte leven is het fijn als er wederzijds respect is, ook als er [nog] geen directe klik of samenwerking mogelijk is. Dus aan iedereen op LinkedIn, wees zuinig op je connecties, maar niet zuinig met je openheid. Wees selectief, maar niet bevooroordeeld. En wees vooral .. nieuwsgierig in plaats van oordelend. Wie weet wat voor mooie samenwerkingen, inzichten of inspiratie je misloopt, simpelweg omdat je te snel dacht: ‘Ik zie geen directe gedeelde interesse.’
‘Aannames bouwen muren, terwijl échte verbinding bruggen slaat. Kies voor openheid, niet voor invulling.’ ~ IPA Claire
Wil je wat meer weten over mijn projecten? Persoonlijk gesprek? Boek hier een moment. Vraagje? Stel het via contact! Lobi. X
Geef een reactie